VISIE – PROGRAMMA 2025-2030

Zorgzame
Gemeente

Linter is een zorgzame gemeente, die niet alleen alle kansen geeft aan mensen die dynamisch en actief zijn en die er ‘staan’ in het leven, maar die ook daadwerkelijk aandacht  heeft voor wie tegenslag heeft of met een beperking te maken krijgt. De menselijke waarde van een samenleving wordt bepaald door de concrete zorg die ze besteedt aan wie het moeilijk heeft.

 

Zorg tijdens corona

De voorbije legislatuur werden we geconfronteerd met de uitbraak van de COVID-19-pandemie. Tijdens de ongekende uitdagingen van de coronapandemie heeft het lokaal bestuur zich, samen met talrijke vrijwilligers, ingezet om de gemeenschap te ondersteunen op verschillende cruciale manieren.

In samenwerking met de Eerstelijnszone Zuidoost Hageland (ELZOH) zorgde het lokaal bestuur voor de inrichting en logistieke ondersteuning van het vaccinatiecentrum, zodat de vrijwilligers in optimale omstandigheden vaccins konden toedienen. We organiseerden ook een taxiservice van en naar het vaccinatiecentrum om ervoor te zorgen dat elke burger, ongeacht zijn of haar situatie, toegang kreeg tot het vaccin.

De oprichting van een boodschappendienst voor ouderen en kwetsbare mensen stelde de meest kwetsbaren in onze samenleving in staat om veilig thuis te blijven, terwijl er voor hun essentiële behoeften werd gezorgd. Met de organisatie van belrondes voor senioren trachtten we een luisterend oor te bieden en vereenzaming ten gevolge van de sociale afstandsmaatregelen tegen te gaan, maar konden we ook peilen naar eventuele behoeften of problemen. Op deze manier kon het bestuur snel en efficiënt inspelen op de noden van onze senioren.

Naast de zorg voor onze inwoners, heeft het bestuur ook aandacht besteed aan de ondersteuning van verenigingen en de parochiezalen om hen te helpen deze moeilijke periode te overbruggen en hen in staat te stellen om hun activiteiten te hernemen. Lokale handelaars konden rekenen op het lokaal bestuur om kosteloos plexischermen te bekomen om de veiligheid van zowel de handelaars als hun klanten te waarborgen. Aan de zorgverleners werd beschermingsmateriaal bezorgd.

De unieke samenwerking tussen het lokaal bestuur, tal van partners en vrijwilligers, toont aan dat in tijden van crisis, solidariteit, zorg voor elkaar en gezamenlijke inspanningen ons in staat stellen om de uitdagingen het hoofd te bieden en sterker uit de crisis te komen.

 

Samen werken aan een gezonde en gelukkige samenleving

We geloven dat een gezonde en gelukkige gemeenschap de basis vormt voor een sterke en veerkrachtige gemeente. Daarom ondernemen we diverse acties om het welzijn van onze inwoners te verbeteren en te bevorderen.

Een belangrijk onderdeel van ons welzijnsbeleid is het stimuleren van sport en beweging. We organiseren diverse sportactiviteiten die toegankelijk zijn voor alle leeftijden en niveaus. Door samen te werken met lokale sportverenigingen en scholen, stimuleren we een gezonde levensstijl en bevorderen we het welzijn van onze inwoners.

Daarnaast richten we ons ook op andere aspecten van welzijn. We ondersteunen initiatieven die sociale cohesie bevorderen en eenzaamheid tegengaan. Door het organiseren van buurtactiviteiten en het creëren van ontmoetingsplekken, zorgen we ervoor dat inwoners elkaar kunnen ontmoeten en sociale contacten kunnen onderhouden.

We zetten ons ook in voor het verbeteren van de mentale gezondheid van onze inwoners. Door samen te werken met lokale zorgverleners en welzijnsorganisaties, bieden we ondersteuning en hulp aan degenen die het nodig hebben. We streven ernaar om een omgeving te creëren waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt.

 

Publieke dienstverlening

We stellen vast dat steeds meer en meer organisaties met sociale dienstverlening, zoals bijvoorbeeld mutualiteiten, het platteland verlaten. Hierdoor wordt het voor bepaalde doelgroepen (senioren, andersvaliden, zieken, …) moeilijk om nog een beroep te doen op sociale dienstverlening en om de nodige informatie en hulp te krijgen bij hun vragen rond de rechten waarop ze aanspraak kunnen maken. We willen op deze problematiek een antwoord bieden door een mobiele ambtenaar aan te werven die deze doelgroep ondersteunt in hun noden. Deze ambtenaar zal tevens huisbezoeken uitvoeren om minder mobiele inwoners die zich moeilijk kunnen verplaatsen te helpen bij de eigen diensten van de gemeente en het OCMW. Nadat deze functie recent werd voorzien in de personeelsformatie, zullen we onmiddellijk de selectieprocedure voor aanwerving opstarten.

De komst en het behoud van bankautomaten is van cruciaal belang voor de toegankelijkheid van financiële diensten, vooral in een landelijke gemeente zoals Linter. Om dit te waarborgen, willen we een gericht beleid voeren dat zowel de installatie van nieuwe bankautomaten stimuleert als de continuïteit van bestaande apparaten verzekert.

Om de installatie van bankautomaten te vergemakkelijken, willen we als bestuur strategische locaties ter beschikking stellen aan onafhankelijke Bancontact-uitbaters. Dit kunnen locaties zijn in overheidsgebouwen zoals bvb. bibliotheek, gemeentehuis en andere publieke domeinen waar een goede toegankelijkheid is. Door deze locaties aan te bieden, wordt de drempel voor het installeren van bankautomaten verlaagd en wordt de beschikbaarheid ervan vergroot.

 

Kinderopvang en opvoedingsondersteuning

Kinderopvang speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen en biedt ondersteuning aan ouders om onder andere werk en gezinsleven beter te combineren. Bovendien is de betaalbaarheid van kinderopvang van groot belang. Het garandeert dat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond of de financiële situatie van hun gezin, toegang hebben tot kwaliteitsvolle kinderopvang. Een belangrijke taak om voldoende betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang te garanderen is weggelegd voor de Vlaamse overheid. Als lokaal bestuur kunnen we echter via onze regierol hiertoe bijdragen en ondersteuning bieden aan de kinderopvanginitiatieven.

In samenwerking met het Huis van het Kind van Storzo vzw en Opvang Vlaanderen, heeft de gemeente Linter recent een digitaal loket kinderopvang gelanceerd. Het loket biedt ouders een eenvoudige en handige tool om kinderopvanginitiatieven te zoeken en hun opvangaanvragen op te volgen. Een van de belangrijkste voordelen van het digitale loket is dat het ons in staat stelt om gedetailleerde gegevens te verzamelen over de vraag naar kinderopvang. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde bij toekomstige erkenningsronden, omdat ze ons in staat stellen om sterkere dossiers te maken voor de subsidiëring en erkenning van kinderopvangplaatsen.

Via het Huis van het Kind bieden we een breed scala aan diensten en activiteiten die ouders en opvoeders ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Deze initiatieven zijn erop gericht om ouders te helpen bij het creëren van een veilige en stimulerende omgeving voor hun kinderen. Door middel van workshops, informatieve bijeenkomsten, maar ook individuele begeleiding aan huis, zorgen we ervoor dat ouders de nodige tools en kennis hebben om hun kinderen optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling. We blijven deze waardevolle ondersteuning voortzetten en uitbreiden, zodat alle gezinnen in onze gemeente kunnen rekenen op de hulp die ze nodig hebben.

 

Oud is niet out

Ouderen bieden een bijzonder waardevolle bijdrage aan de maatschappij. Ze dragen zorg voor hun kleinkinderen, vervullen de rol van mantelzorgers, doen vrijwilligerswerk, houden het verenigingsleven draaiende en geven kennis door op de werkvloer. Ze zijn de lijm van onze samenleving.  

We maken werk van een leeftijdsvriendelijke gemeente. Een gemeente waarin we actief ouder worden promoten, de ouderen voldoende blijven betrekken en met hen rekening blijven houden in alle aspecten van het beleid. We willen ouderen ook blijven stimuleren om deel te nemen aan de samenleving en zo vereenzaming tegengaan.

Een relatief gezonde oude dag is helaas niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kunnen vele senioren in dat geval rekenen op de hulp van familieleden en mantelzorgers, naast professionele zorgverleners. Allen zorgen zij ervoor dat senioren zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. En ook als bestuur willen we een beleid voeren dat erop gericht is om de nodige ondersteuning en diensten te bieden die ouderen in staat stellen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Dit omvat thuiszorgdiensten, maaltijdbezorging, gezondheids- en welzijnsprogramma’s en toegang tot gemeenschapsactiviteiten.

Onze samenwerking met Ferm Thuiszorg vzw inzake het aanbieden van een sociale poetsdienst heeft bewezen een meerwaarde te zijn en biedt een geïntegreerde aanpak van de zorgnoden van de cliënten. De positieve feedback van de cliënten is een getuigenis van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de aangeboden service. Het is ons doel om samen met Ferm Thuiszorg vzw deze tevredenheid, alsook de lokale tewerkstelling, te blijven waarborgen en optimaal in te spelen op de zorgvragen. Onze maaltijdbezorgingsservice blijft een essentieel onderdeel van onze sociale ondersteuning.

Wanneer thuis wonen niet langer een haalbare optie is, kunnen assistentiewoningen een brug

vormen tussen het volledig zelfstandig wonen en een rust- en verzorgingstehuis. Deze woningen zijn ontworpen om een huiselijke omgeving te bieden, terwijl ze ook de nodige zorg en ondersteuning bieden. Hoewel de uitwerking van dergelijke projecten in handen is van de private sector, spelen we een cruciale rol in het creëren van een gunstig klimaat voor deze ontwikkelingen. Als gemeente willen we een (ruimtelijk) beleid voeren dat ontwikkelingskansen biedt voor deze woonvorm. Dankzij dit beleid konden er de voorbije jaren, met De Zavelkuil en het Kloosterhof, twee succesvolle projecten voor assistentiewoningen gerealiseerd worden.

Mantelzorgers zijn de stille helden in de zorg voor onze ouderen. De vrijwillige zorg waardoor senioren langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, is van onschatbare waarde. Het is belangrijk dat zij erkend worden voor hun inspanningen en dat we hen de ondersteuning bieden die ze verdienen. Recent hebben we de mantelzorgpremie verdubbeld tot 100 euro per jaar. Jaarlijks zetten we hen ook in de bloemetjes via een activiteit of een geschenk. Daarnaast wensen we hen ook te ondersteunen door de toegang tot informatie en training om hen te helpen bij hun zorgtaken te vergemakkelijken. Dit kan gaan om praktische handleidingen, workshops over hoe om te gaan met specifieke aandoeningen, of trainingen in het gebruik van zorghulpmiddelen.

We willen deze diensten en ondersteuning blijven bieden en verbeteren, om ervoor te zorgen dat onze ouderen de best mogelijke zorg en levenskwaliteit hebben. We geloven dat dit een essentieel onderdeel is van onze inspanningen om een zorgzame en inclusieve gemeenschap te creëren.

 

Inclusieve samenleving

We streven naar een inclusieve samenleving waar uitsluiting geen plaats heeft. Discriminatie, of het nu gaat om geslacht, huidskleur, opleiding, handicap, familiesituatie, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of enige andere grond, is onaanvaardbaar. We zullen deze boodschap blijven verkondigen en acties ondernemen om een cultuur van acceptatie en respect te bevorderen. Jongeren zijn de sleutel tot duurzame verandering. Daarom zullen we onze inspanningen voortzetten om scholen, jeugdbewegingen en sportverenigingen te ondersteunen en te empoweren in hun rol als katalysatoren voor tolerantie.

We zijn een open en warme samenleving die mensen met een verschillende achtergrond opneemt in onze gemeenschap. Tegelijkertijd vinden we dat integratie een tweerichtingsproces is. Terwijl we nieuwkomers verwelkomen en ondersteunen, verwachten we ook dat zij actief deelnemen aan onze gemeenschap en zich inzetten om onze cultuur en waarden te begrijpen en te respecteren.