VISIE – PROGRAMMA 2025-2030
Warme en
bruisende
gemeente
Linter moet een gemeente blijven waarin elke inwoner zich thuis voelt, geïntegreerd is en kan deelnemen aan een uitgebreid verenigingsleven. Kortom een warme en bruisende gemeente. Een warme gemeente is tegelijk ook een open gemeente, waarin discriminatie geen plaats heeft. Een beleid gericht op mensen die met elkaar, en niet naast elkaar, samenleven, met respect voor elkaar en voor de openbare ruimte.
Sport- en recreatie
Sport en recreatie bieden talloze voordelen die verder gaan dan alleen fysieke fitheid. Het draagt ook bij aan de mentale gezondheid, biedt mogelijkheden voor sociale interactie, het opbouwen van vriendschappen en het bevorderen van teamwerk. Daarnaast zijn er ook educatieve voordelen, zoals de ontwikkeling van een reeks vaardigheden, waaronder probleemoplossing, strategisch denken en besluitvorming. Het is daarom van belang dat we onze inwoners aanzetten tot sport en beweging en dat we investeren in sport- en recreatievoorzieningen.
De moeilijke financiële en maatschappelijke situatie waarmee tal van voetbalclubs te maken hadden en de vaststelling dat het aanbod voor ruim 560 leden actief in een voetbalvereniging, waaronder meer dan 200 jeugdspelers, op termijn dreigde verloren te gaan, was in het verleden voor de sportraad en het gemeentebestuur de aanleiding om te kiezen voor de uitbouw van een sport- en recreatiezone, die naast faciliteiten voor voetbal ook een ruimer aanbod aan sport en ontspanning biedt.
Tijdens de afgelopen jaren heeft het gemeentebestuur zich ingezet voor de uitbouw van deze zone. Deze inspanningen hebben geleid tot de aankoop van gronden, het organiseren van ruime participatie, het opstellen van ontwerpen en het bekomen van een omgevingsvergunning voor de bouw van het complex.
Het gebouw is duurzaam ontworpen, zowel wat betreft materiaalgebruik, ruimtelijke opzet als installatietechnieken. Naast de sportinfrastructuur huisvest het gebouw ook een zaal die gebruikt kan worden voor culturele activiteiten zoals optredens, tentoonstellingen, maar ook diverse activiteiten van verenigingen.
De sportinfrastructuur zal zich voornamelijk richten op buitensporten. Faciliteiten voor (jeugd)voetbal, een sportkooi, beachvolley, een basketbalring, petanque, en een wandel- en looppad zullen er beschikbaar zijn. Naast sporten in clubverband, staat de sport- en recreatiezone ook open voor individuele sporters.
We streven ernaar om samenwerkingen aan te gaan voor een breed gebruik van de site. Dit omvat onder andere scholen, jeugdverenigingen, seniorenverenigingen, de Sportregio Getevallei, …
Een rijk aanbod aan verenigingen en activiteiten
Onze gemeente beschikt over een rijk verenigingsleven dat kan steunen op talrijke vrijwilligers. Het bevordert sociale cohesie, integratie en participatie, en draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de leden en het behoud van lokale tradities. Voor nieuwe inwoners is het een belangrijke plaats om mensen te leren kennen en de gemeente beter te ontdekken.
We vinden het belangrijk om deze verenigingen logistiek en financieel te blijven ondersteunen en te stimuleren. De gemeentelijke subsidies voor onze verenigingen wensen we te verhogen.
Aanvullend op de vele initiatieven die door verenigingen worden ondernomen, heeft de gemeente, meestal in samenwerking met adviesraden of andere partners, diverse activiteiten en evenementen opgestart of ondersteund. Denken wij bijvoorbeeld aan de kerstmarkt, het seniorenfeest, Relax & Run, de aquarelbeurs, … We blijven deze ondersteunen en geven kansen aan nieuwe initiatieven.
We willen ook meer inzetten op de promotie van het rijke vrijetijdsaanbod in onze gemeente. Zo moedigen we onze inwoners aan om actief deel te nemen aan het sociale en culturele leven in onze gemeente en brengen we meer deelnemers van buiten de gemeente in contact met onze verenigingen. Recent hebben we in onze regio de UiTPAS Beleefregio geïntroduceerd. Hiermee kunnen deelnemers aan activiteiten punten sparen en inruilen voor voordelen. Kansarme mensen krijgen met hun UiTPAS speciale kortingen. Deze pas kan een krachtig instrument zijn om ons vrijetijdsaanbod te promoten en om de participatie aan lokale activiteiten en evenementen te stimuleren. We investeren ook in het plaatsen van publiciteitsborden op strategische locaties in de gemeente. Deze borden zullen dienen als een platform voor lokale verenigingen om hun evenementen en activiteiten aan te kondigen. Het zal de zichtbaarheid van de verenigingen vergroten en hen helpen een breder publiek te bereiken.
We erkennen het belang van ontmoetingsplaatsen voor onze verenigingen en organisaties. Deze plaatsen zijn meer dan alleen gebouwen. Ze zijn het hart van onze gemeenschap, waar mensen samenkomen om te leren, te groeien en te vieren. Het onderhouden en beheren van deze faciliteiten is niet altijd evident. We wensen deze ontmoetingsplaatsen te ondersteunen omdat we geloven dat investeren in ontmoetingsplaatsen gelijk staat aan investeren in de toekomst van onze gemeenschap.
Ruimte voor kinderen en jongeren
Onze jeugd is de toekomst. We zijn vastberaden om hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om te groeien, te leren en te spelen.
De voorbije jaren werd de basis gelegd voor de renovatie van het als monument beschermde Waterhof. In samenwerking met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant en de vzw Waterhof willen we het gebouw restaureren en ombouwen tot een polyvalente ontmoetingsruimte en tot een thuis voor de Chiro van Melkwezer. Recent heeft de Vlaamse Minister van Erfgoed een erfgoedpremie van 525.000 euro toegekend voor de restauratie. Dit is een erkenning van het belang van ons erfgoed en een steun in de rug voor onze plannen. We gaan nu aan de slag met het uitvoeringsdossier zodat het gebouw terug in ere hersteld wordt en op korte termijn in gebruik kan genomen worden.
De Chiro van Neerlinter en de KLJ Orsmaal ontvingen elk een subsidie voor optimaliserings- en verbouwingswerken voor hun jeugdinfrastructuur. We erkennen het belang van sterke jeugdverenigingen als fundament voor een levendige gemeenschap. Daarom zullen we ook in de toekomst de jeugdwerking actief blijven ondersteunen, zodat onze jongeren kunnen groeien in een stimulerende en veilige omgeving.
We creëren voldoende en aantrekkelijke speelruimten voor kinderen en jongeren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe speeltoestellen voor de speeltuin in Neerlinter, waardoor deze nog leuker en veiliger is geworden. In het Kareeltje te Wommersom en het Getepark te Orsmaal hebben we avontuurlijke speelelementen geplaatst, die zorgen voor extra uitdaging en speelplezier. We blijven ons inzetten om bestaande speelruimten aantrekkelijk te houden en nieuwe ruimtes te voorzien, zodat onze jongste inwoners altijd een plek hebben om te spelen.
Sociale cohesie en gemeenschapsgevoel
We geloven in de kracht van verbondenheid en streven naar een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Samen creëren we een plek waar buren elkaar kennen, waar jong en oud met elkaar in contact komen en waar verschillende achtergronden samenkomen in een sfeer van begrip en respect.
Daarom moedigen we buurtinitiatieven aan, ondersteunen we activiteiten die mensen bij elkaar brengen en willen we focussen op de herintroductie van traditionele evenementen zoals markten, dorpskermissen en carnaval. Zo ontstaat er een forum voor plezier, ontspanning, samenhorigheid en kunnen we een impuls geven aan lokale bedrijven en verenigingen.
Bovendien draagt sociale cohesie bij tot solidariteit in een buurt. Buurtbewoners zullen elkaar spontaan meer helpen in crisissituaties en is er meer aandacht voor de bijzondere noden van ouderen of mensen met een beperking die extra ondersteuning nodig hebben. We willen initiatieven die deze verbondenheid stimuleren – hoe klein of eenvoudig ook – ondersteunen.