VISIE – PROGRAMMA 2025-2030
Toekomstgerichte gemeente
Investeren in de toekomst begint met het investeren in kwalitatief onderwijs. Een toekomstgerichte gemeente is ook een gemeente die ruimte en kansen geeft aan zowel landbouw als natuur, maar ook aan bedrijvigheid. Evenzeer is het een gemeente die zorgzaam omspringt met haar financiële middelen en die een betrouwbare partner is voor haar inwoners.
Hoogwaardig kleuter- en basisonderwijs
Onderwijs is de hoeksteen van onze samenleving. We zijn er trots op dat we in onze gemeente een uitstekend onderwijssysteem hebben, met scholen zoals GBS De Zandloper, VBS De Regenboog en VKS De Wegwijzer die hoogwaardig kleuter- en basisonderwijs bieden.
We hebben aanzienlijk geïnvesteerd in het eigen gemeentelijk onderwijs, wat heeft geresulteerd in een verbeterde leeromgeving voor onze kinderen. Onze investeringen hebben niet alleen de fysieke infrastructuur van de school verbeterd, maar ook de kwaliteit van het onderwijs dat er wordt gegeven. We zijn vastbesloten om deze investeringen voort te zetten om ervoor te zorgen dat onze kinderen de best mogelijke start in het leven krijgen.
Naast ons gemeentelijk onderwijs hebben we ook sterke banden met het vrije onderwijs. We geloven in de kracht van diversiteit en keuze in het onderwijs. We zullen blijven werken aan het onderhouden en versterken van deze relaties om ervoor te zorgen dat alle scholen in onze gemeente in de beste omstandigheden kwalitatieve vorming kunnen bieden aan onze kinderen.
Met het inrichten van zomerscholen hebben we ons onderwijs versterkt. Ze helpen leerlingen om eventuele leerachterstanden in te halen en zich voor te bereiden op het volgende schooljaar, terwijl ze ook de kans krijgen om deel te nemen aan een reeks verrijkende activiteiten. We zetten ons in om dit initiatief te continueren.
De bibliotheek als centrum van kennis en cultuur
De bibliotheek fungeert als een centrum van kennis en cultuur, waar mensen van alle leeftijden en achtergronden toegang hebben tot een schat aan informatie en educatieve bronnen. Daarom zetten wij ons in om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om te lezen, door een aantrekkelijk en divers aanbod van boeken, tijdschriften en digitale media te blijven voorzien. We zetten in op initiatieven om nog meer mensen naar de bibliotheek te leiden en hen te betrekken bij de diensten en activiteiten die worden aangeboden. Het lidmaatschap van de bibliotheek maken we gratis.
Klimaat en energie
De effecten van de klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en tegelijk ook meer en meer confronterend. Het is belangrijk dat we samen de handen uit de mouwen steken om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. De overheid heeft hierin een tweeledige rol: Vooreerst is er de eigen voorbeeldfunctie. Daarnaast stimuleert de overheid ook inspanningen van haar eigen burgers en bedrijven. Immers, alleen wanneer we allemaal samenwerken, zullen we in ons opzet slagen. Door deze gezamenlijke inspanningen streven we naar een klimaatneutrale en toekomstbestendige gemeente.
De gemeente Linter ondertekende daarom de Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Samen met de TGV-gemeenten werd een intergemeentelijk klimaatactieplan opgesteld om de doelstellingen te behalen.
Wij willen bijdragen aan de realisatie van de ambitieuze doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. We nemen maatregelen die gericht zijn op vergroening en de aanplant van extra bomen, het stimuleren van duurzame renovaties en hernieuwbare energie, het bevorderen van duurzame mobiliteit en de creatie van opvangcapaciteit voor hergebruik, buffering en infiltratie van hemelwater.
We engageren ons om tegen 2030 een primaire energiebesparing van 26,4% t.o.v. 2019 in de eigen gebouwen en technische infrastructuur van het lokaal bestuur te realiseren. De CO₂-uitstoot van onze eigen gebouwen, de technische infrastructuur én de eigen mobiliteit willen we tegen 2030 reduceren met 40,3% ten opzichte van referentiejaar 2019.
De plaatsing van 240 zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de gemeentelijke basisschool De Zandloper waren een belangrijke stap in het behalen van de reductiedoelstellingen. We bekijken de mogelijkheden om nog meer gemeentelijke gebouwen te voorzien van zonnepanelen.
De voorbij jaren werd gestart met de verLEDding van de openbare verlichting. Reeds 73,66% van de openbare lichtpunten in Linter werd omgeschakeld naar energiezuinige LED-lampen. We zetten deze transitie verder zodat alle lichtpunten uiterlijk in 2028 uitgerust zijn met LED-lampen. We zetten ook verder in op het omvormen van de traditionele verlichting in onze gebouwen naar LED-verlichting, zoals we reeds eerder deden in het gemeentehuis.
Elektrische en hybride wagens spelen een cruciale rol in de transitie naar een duurzame mobiliteit. Dit impliceert ook de noodzaak aan voldoende laadinfrastructuur. Als bestuur spelen we in op de huidige behoeften, maar anticiperen we ook op de toekomstige groei van elektrische en hybride voertuigen. Daarom plannen we om het aantal publieke en semi-publieke laadpalen in onze gemeente uit te breiden.
De Getevallei, onze grootste troef!
Met de Getevallei beschikt Linter over een enorme troef. Deze uitgestrekte vallei biedt een mix van graslanden, hagen, poelen en bossen, waar een gevarieerde fauna en flora gedijen. Het is de ideale omgeving om te wandelen, fietsen en te genieten in het groen.
In het verleden investeerden we samen met de provincie Vlaams-Brabant reeds in verschillende initiatieven om de belevingswaarde van de Getevallei te verhogen en het gebied aantrekkelijk te maken voor bezoekers. We zorgden al voor de kamsalamanderhut, de barbecuezone, de Golden Geet, een paalkampeerzone, een avonturenpad, speeltuigen, wandelpaden en picknickbanken. Als sluitstuk werd in 2023 de grote Houten Reus, een 10 meter hoge uitkijktoren, geplaatst.
We blijven het landschap en haar natuur dan ook verder openstellen voor het publiek en werken mee aan initiatieven om de biodiversiteit te bevorderen en de koestersoorten kansen te geven.
Samenwerking met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt en de landbouwers is essentieel voor een evenwichtig beleid en het stimuleren van de biodiversiteit in de Getevallei. We blijven de goede verstandhouding tussen de gemeenten en deze partners bevorderen. Zo stimuleren we een duurzame band tussen mens, natuur en landbouw.
We willen deze prachtige natuurlijke schat nog actiever inzetten voor natuur- en landschapseducatie. Bezoekers zullen hier niet alleen genieten van de rust en schoonheid, maar ook leren over de unieke fauna en flora die dit gebied te bieden heeft, alsook de band tussen de vallei en de landbouw.
Ruimte om te ondernemen
Linter is een ondernemende gemeente. Handel en ondernemen zijn een essentieel onderdeel van de dynamiek binnen de gemeente. We willen een ondersteunend beleid voeren, waarbij we maximaal kansen bieden aan onze lokale handelaars en zelfstandigen met het oog op duurzame economische groei en aantrekkelijk ondernemerschap. We doen dit in nauwe samenwerking met onze ondernemers.
Reeds geruime tijd ijveren we voor een KMO-zone die in eerste instantie een oplossing moet bieden voor lokale ondernemers die op hun huidige locatie geconfronteerd worden met een ruimteproblematiek. Het draagt ook bij tot het behoud van lokale tewerkstelling.
Het realiseren van een KMO-zone is een werk van lange adem. De realisatie van dergelijke zone kan niet autonoom door de gemeente beslist worden, maar moet ook mee gedragen zijn door de Vlaamse Overheid en de Provincie Vlaams-Brabant. Het is een complex proces dat verschillende stappen en procedures omvat. We namen hierin, ondersteund door Interleuven, reeds heel wat stappen en willen deze inspanningen verder zetten.
Op vraag van de hogere overheden hebben we een nieuwe behoeftestudie opgesteld, waarmee we noodzaak van een KMO-zone in onze gemeente konden aantonen. Een volgende stap is het uitvoeren van een locatieonderzoek. We willen niet alleen een locatie vinden die praktisch en bereikbaar is, maar die tevens gedragen wordt door ondernemers, experten en de lokale bevolking. Hun input is essentieel om een weloverwogen keuze te maken. Vervolgens maken we werk van het opstellen van een ruimtelijk uitvoeringsplan, het bekomen van de nodige vergunningen en tot slot de effectieve realisatie op het terrein.
Linter heeft een belangrijke toeristische uitstraling. De mooie natuur met veel ruimte om te genieten, te wandelen en te fietsen zet onze gemeente in de kijker. De toeristische troeven en de promotie ervan zorgen voor een extra stimulans voor de horeca en aanbieders van logies.
Een duurzame toekomst voor onze land- en tuinbouw
Landbouw vormt een cruciale pijler van onze strategische sectoren en verdient daarom voortdurende aandacht van alle beleidsniveaus. De landbouw in Vlaanderen, en evenzeer deze in Linter, behoort tot de meest duurzame ter wereld. Er worden door onze landbouwers enorme inspanningen geleverd en net daarom is het belangrijk dat we bewust kiezen voor de lekkere en gezonde voeding van bij ons.
Onze Linterse landbouwers zijn koplopers inzake korte keten, waarbij de producent en de consument direct met elkaar in contact staan, zonder tussenkomst van derden. Linter heeft meerdere korte keten ambassadeurs. Niet voor niets werden drie van hen reeds winnaar van de Korten Keten Kop van de Provincie Vlaams-Brabant.
Het belang van de korte keten en een duurzaam afzetsysteem mag niet onderschat worden en heeft belangrijke voordelen. Het zorgt voor een eerlijkere prijs voor de producent, de consument krijgt verse en kwalitatieve producten rechtstreeks van de boerderij, het bevordert de lokale economie en vermindert de CO2-uitstoot door het verminderen van transportafstanden.
We investeren verder in de korte keten en stimuleren duurzame afzetsystemen, onder andere door het nemen van initiatieven die de directe verkoop bevorderen. Ook educatie aan kinderen en jongeren over de oorsprong van hun voeding en de inspanningen van de land- en tuinbouwer voor een duurzame productie een bijdrage leveren aan de verschuiving naar een duurzamer afzetsysteem. Samen met alle relevante partners organiseren we daarom boerderijklassen en werken we een educatief aanbod uit inzake landbouw en korte keten.
In dit duurzaam kader wordt door de landbouwer ook de hand uitgereikt naar de natuur. Een hedendaagse boer is zich meer dan ooit bewust om de klimaatproblematiek te omarmen en mee naar oplossingen te zoeken. Onze groene gemeente wordt mee gekleurd door de landbouw, die een belangrijke schakel is tussen mens en natuur. Dit moeten we blijven koesteren. Als gemeente willen we een bruggenbouwer zijn tussen landbouw, natuur en organisaties die het natuurlijk erfgoed en landschap mee vorm geven.
Participatie en communicatie
We geloven sterk in participatie en inspraak en willen iedereen betrekken bij het vormgeven van onze toekomst. In het verleden hebben we al bewezen dat deze aanpak werkt. Denken we maar aan de informatievergaderingen en inspraakmomenten bij wegenis- en rioleringsprojecten, het ontwerp voor de sport- en recreatiezone, de inrichting van het Getepark, de verkeersveiligheid in diverse straten, … We willen deze aanpak verderzetten. Door onze inwoners te betrekken bij belangrijke beslissingen, kunnen we samen werken aan een gemeente die aansluit bij de wensen en behoeften van iedereen.
Ook het verenigingsleven is voor ons een partner. Zij staan dicht bij hun leden, waardoor ze zeer snel noden kunnen detecteren en oplossingen en initiatieven kunnen aanreiken.
De gemeentelijke adviesraden bestaande uit betrokken inwoners en experts, bieden waardevolle inzichten en adviezen aan het gemeentebestuur over diverse beleidskwesties. Ze dragen bij aan de ontwikkeling en implementatie van gemeentelijke projecten en initiatieven. We betrekken hen nog meer bij het beleid en ondersteunen hen in hun werking. De oprichting van de kindergemeenteraad was een belangrijke stap in het betrekken van de jongere generatie bij het gemeentelijke beleid. Deze raad biedt kinderen de mogelijkheid om hun stem te laten horen en actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen die hun leefomgeving beïnvloeden. De kindergemeenteraad fungeert niet alleen als een platform voor jeugdparticipatie, maar ook als een middel om hen te inspireren en te vormen als toekomstige beleidsverantwoordelijken.
Het informeren van onze inwoners over de plannen, beslissingen en acties van het bestuur draagt bij aan een transparante en betrouwbare overheid. We hebben al stappen gezet om onze communicatie te verbeteren en uit te breiden, o.a. via sociale media. Het stelt ons in staat om snel en efficiënt informatie te delen met een groot publiek. We wensen onze aanwezigheid op sociale media verder uit te breiden om nog meer mensen te bereiken.
De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in de digitalisering van de dienstverlening, onder andere via een digitaal loket waarbij inwoners van bij hun thuis, vrijwel onmiddellijk, de gevraagde documenten of attesten ter beschikking krijgen gesteld. We zetten verder in op dergelijke digitale dienstverlening. Uiteraard kan iedereen hiervoor ook nog steeds terecht op het gemeentehuis.
Deze modernisering willen we ook voortzetten door de gemeentelijke website te vernieuwen en gebruiksvriendelijker te maken. Dit zal niet alleen de informatiedeling verbeteren, maar ook de interactie met onze inwoners versterken.
We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen even actief is op sociale media of even makkelijk toegang heeft tot digitale informatie. Daarom blijven we ook aandacht besteden aan andere vormen van communicatie en zorgen ervoor dat belangrijke informatie ook beschikbaar is in gedrukte vorm.
Terwijl de wereld steeds sneller digitaliseert, bestaat er een risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen of bij mensen met minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. Via een subsidieproject bieden we reeds een wekelijkse digipunt aan in de gemeentelijke bibliotheek. In het digipunt kunnen inwoners gratis terecht met hun vragen over de computer, gsm, tablet, … De digipunt-medewerkers bieden hen oplossingen voor verschillende online problemen. We bekijken samen met alle partners om deze gratis service te continueren.
Een fusie van Linter met andere gemeente(n)?
Het debat over gemeentefusies is complex en roept uiteenlopende reacties op. Enerzijds zijn er degenen die pleiten voor schaalvergroting en efficiëntiewinsten, terwijl anderzijds lokale identiteit en autonomie hoog in het vaandel worden gedragen.
Team Burgemeester Linter is geen voorstander van verplichte fusies. Lokale autonomie en nabijheid tot de burger zijn van groot belang. Gedwongen samenvoegingen kunnen de unieke kenmerken van elke gemeenschap aantasten en weerstand oproepen.
Hoewel we geen voorstander zijn van verplichte fusies, merken we dat de Vlaamse Overheid via haar beleid druk uitoefent om schaalvoordelen te realiseren en gemeentebesturen dusdanige voorwaarden oplegt dat een fusie met andere gemeenten impliciet wordt afgedwongen.
Indien een fusie onvermijdelijk zou worden, pleiten we voor een fusie met gelijkaardige plattelandsgemeente(n). Deze gemeenten hebben vaak een sterke lokale identiteit en hechte gemeenschappen. Het behoud van die eigenheid is cruciaal. Elke gemeente moet ruimte krijgen om haar specifieke karakter te behouden. Het is van essentieel belang dat in elke gemeente de dienstverlening aan de inwoners wordt gegarandeerd en dat er blijvende aandacht is voor beleid, investeringen en sociale leven.
Ondanks ons verzet tegen verplichte fusies, erkennen we het belang van intergemeentelijke samenwerking op bepaalde weloverwogen projecten om onze gemeente te versterken en duurzame oplossingen te realiseren. Een goed voorbeeld hiervan is ons intergemeentelijk recyclagepark, dat heeft geleid tot een efficiëntere afvalverwerking en -recycling. En ook de samenwerking rond noodplanning met omliggende gemeenten heeft onze capaciteit om te reageren op noodsituaties aanzienlijk versterkt. Door gezamenlijke projecten op te zetten, kunnen we niet alleen kosten besparen, maar ook de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren.
Gezond financieel beleid voor een duurzame toekomst
Linter is een financieel gezonde gemeente. We voeren een financieel beleid dat niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst, ten goede komt aan al onze inwoners. Jaarlijks realiseren we een positief exploitatiesaldo. Samen met de sterk verminderde schuldenlast, geeft dit de nodige ruimte om ook de komende jaren verder te investeren, en op een verantwoorde en doordachte manier nieuwe leningen aan te gaan.
Een verantwoord en duurzaam beheer van de middelen, betekent dat we zorgvuldig plannen en prioriteiten stellen, zodat elke euro op een efficiënte en effectieve manier wordt besteed.
Wij zetten ons actief in om subsidies te verkrijgen van regionale, nationale en Europese overheden. Door gebruik te maken van beschikbare subsidies kunnen we meer bereiken met de middelen die we hebben. Wij streven ook naar partnerschappen en cofinanciering met andere overheden om extra investeringen aan te trekken. Deze gezamenlijke inspanningen zorgen ervoor dat onze gemeente kan blijven groeien en bloeien.
Elke gemeente heeft uiteraard inkomsten nodig om haar werking te financieren en diensten aan haar burgers te leveren. Deze inkomsten komen uit verschillende bronnen. Naast de financieringsstromen die we van hogere overheden ontvangen, waarvan het Gemeentefonds de belangrijkste is, int de gemeente ook zelf inkomsten via de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Met een tarief van 8% aanvullende personenbelastingen bevinden we ons op een vergelijkbaar niveau als de omliggende gemeenten. Met 920 opcentiemen op de onroerende voorheffing behoren we tot één van de laagste in de regio. We engageren ons om beide tarieven niet te laten stijgen tijdens de komende jaren.
Met deze aanpak zorgen we ervoor dat onze gemeentelijke financiën gezond blijven en dat we kunnen blijven investeren in de toekomst van onze mooie gemeente. Samen bouwen we aan een duurzame en welvarende gemeente waar iedereen zich thuis voelt.